Fermierii români îşi măresc în aceste zile expunerea pentru producţia de grâu faţă de anii anteriori, deoarece producţia de porumb şi floarea-soarelui devine mai riscantă sezonul viitor ca urmare a eliminării unor pesticide, dar şi pentru că Rusia şi Ucraina, competitorii direcţi la Marea Neagră, întâmpină probleme, ceea ce ar însemna o potenţială tendinţă de creştere a preţurilor în sezonul viitor.
Tradiţional, agricultorii din România însămânţează an de an 1,9 - 2 milioane de hectare cu grâu, pe piaţa acestei materii prime agricole învârtindu-se anual circa un miliard de euro.
„Voi pune cât de mult grâu voi putea, atât cât îmi vor permite condiţiile meteo. Anul trecut am avut 4.000 de hectare cu grâu. Nu am terminat însămânţatul, suntem întârziaţi, dar dacă îmi va permite vremea voi depăşi această suprafaţă“, spune Dimitrie Muscă, directorul general al Combinatului Agroindustrial (CAI) Curtici, o fermă de 7.500 de hectare şi rulaje anuale de 18,4 milioane de euro.
Agricultorii se află în prezent în plină campanie de însămânţare a culturilor de toamnă (grâu, orz şi rapiţă), lunile septembrie-octombrie fiind perioada când companiile din această piaţă îşi fac calculele pentru sezonul următor. Agricultorii mai au cel mult două săptămâni pentru a însămânţa grâul în perioada optimă, ceea ce este esenţial pentru a obţine vârfuri de productivitate. Ieşirea din această fereastră de oportunitate înseamnă costuri mai mari, dar şi riscuri sporite ca o parte din plante să nu reuşească să treacă de temperaturile scăzute din perioada iernii. Astfel, însămânţarea în afara acestei perioade înseamnă riscuri crescute şi un potenţial de productivitate mai redus. În mod normal, România produce 5-7 milioane de tone de grâu sezon de sezon.
Împărţirea din prezent a suprafeţelor de teren între principalele tipuri de culturi – grâu, orz, porumb, rapiţă