Banca Centrală Europeană şi Banca Populară a Chinei au înfiinţat o linie bilaterală de swap valutar, prin care BCE va putea accesa până la 350 miliarde yuani (42,3 miliarde de euro), iar banca centrală chineză 45 miliarde de euro, semnalând relaţiile economice tot mai strânse dintre cele două pieţe.
Acordul este valabil timp de trei ani şi va fi tratat de BCE ca linie de finanţare pentru acces rapid la lichiditate, potrivit unui comunicat transmis joi de instituţia de supraveghere de la Frankfurt.
Astfel, BCE va putea accesa lichiditate de până la 350 miliarde yuani (echivalentul a 42,3 miliarde euro), iar banca centrală a Chinei poate trage până la 45 miliarde euro.
„Banca Centrală Europeană şi Banca Populară a Chinei au convenit stabilirea unui aranjament bilateral de swap monetar pentru a cumpăra şi răscumpăra yuani chinezeşti şi euro una de la cealaltă. Acordul de swap, care va fi valid pentru o perioadă de trei ani, va avea un volum maxim de 350 miliarde yuani atunci când BCE va accesa fonduri în monedă chineză, respectiv 45 miliarde euro atunci când vor fi furnizate fonduri Băncii Populare a Chinei“, se arată în comunicatul BCE.
Linia de finanţare a fost creată în contextul creşterii rapide a relaţiilor biletarale comerciale şi investiţionale între zona euro şi China şi va contribui la asigurarea stabilităţii pieţelor financiare, potrivit BCE.
Acordul a fost stabilit la nivelul Eurosistemului, iar toţi participanţii vor avea acces la noua resursă prin intermediul băncilor centrale naţionale, se mai spune în comunicat. Băncile europene pot conta astfel pe accesul la lichiditate suficientă în monedă chineză.
BCE are deja în derulare linii bilaterale de swap valutar cu SUA, Marea Britanie, Canada şi Elveţia.
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.10.2013
Banca Centrală Eu