Scris de A.S. - Reprezentanţii Aquatim şi-au propus să micşoreze cantitatea de grăsimi deversată în sistemul de canalizare al Timişoarei. Angajaţii companiei sunt încurajaţi să nu mai arunce în chiuvetă uleiul şi alte grăsimi folosite la gătit, ci într-un recipient pe care să-l aducă apoi în oraş, la serviciu. Dacă experimentul va da rezultate, cei de la Aquatim ar vrea să extindă această practică, în faza a doua în cazul restaurantelor.
„Canalizarea, la… „dietă” fără grăsimi. O iniţiativă ecologică a societăţii Aquatim îşi propune să micşoreze cantitatea de grăsimi deversată, odată cu apa uzată menajeră, în sistemul de canalizare al oraşului. În canale, grăsimile solidificate se depun pe pereţi, ceea ce duce la înfundări. Grăsimile dizolvate în apa uzată sunt separate la staţia de epurare, prin procesul tehnologic, dar evacuarea lor presupune costuri, acestea fiind deşeuri speciale şi fiind vorba de cantităţi mari, circa 20 de tone lunar”, a explicat directorul general al Aquatim, Ilie Vlaicu.
Demersul a început cu angajaţii companiei, care sunt încurajaţi să nu mai arunce în chiuvetă uleiul sau grăsimile folosite la gătit, ci să le golească într-un recipient pe care îl pot aduce la serviciu. Reprezentanţii Aquatim spun că, din luna septembrie, la principalele puncte de lucru ale societăţii au fost instalate recipiente speciale de colectare, puse la dispoziţie, gratuit, de o firmă specializată în evacuarea acestor deşeuri.
Două astfel de recipiente pentru colectarea uleiului uzat vor fi expuse, sâmbătă, când primăria organizează Ziua Serviciilor Publice, la standul Aquatim din Piaţa Unirii.
„Momentan încercăm să facem acest experiment cu angajaţii noştri, pentru că am pus recipiente pentru colectarea uleiului uzat doar le sediile noastre. Încercăm să formăm această mentalitate. Dacă rezultatele vor fi bune vom multiplica experimentul, ne vom îndr