Guvernul a amânat din nou adoptarea noului Cod rutier, pentru a clarifica detaliile tehnice de constituire a contului unic în care să fie vărsate toate sumele încasate din amenzile percepute pentru contravenţii şi infracţiuni.
Cel mai popular subiect din ultima perioadă este noul Cod rutier. După ce a fost de două ori pe masa de şedinţe a Guvernului, se pare că mai durează până când actul normativ va obţine acceptul final. Conform ultimelor modificări aduse acestuia, sumele aferente amenzilor percepute pentru contravenţii rutiere vor fi vărsate într-un cont unic deschis la Trezorerie, din care vor fi transferate, ulterior, către primării. Contul va fi verificat de către Poliţie, iar permisul de conducere urmează să fie suspendat dacă amenda nu este achitată în 30 zile. Trebuie corelată baza de date şi înfiinţat un cont unic prin Ministerul Finanţelor, pentru plata amenzilor. Îndată ce va fi rezolvată această problemă tehnică, noua formă a Codului Rutier va fi aprobată.
Proiectul noului Cod Rutier conţine mai multe modificări importante. Una dintre ele propune ca cel care a comis un accident grav să nu mai aibă voie să conducă din momentul în care s-a produs accidentul până la finalizarea procesului. De asemenea, şoferii care nu achită amenzile pentru contravenţiile rutiere vor fi notificaţi de Poliţie, în termen de 30 sau 35 de zile, că în următoarele 15 zile le va fi suspendat permisul de conducere.
Valoarea amenzilor va creşte foarte mult din momentul în care noul cod va intra în vigoare. Unul din cazurile cele mai grave este cel în care un şofer nu opreşte la trecerea la nivel cu calea ferată, atunci când semnalele acustice şi vizuale sunt pornite. De acum, amenda va ajunge la 9.600 de lei, de şase ori mai mare decât până în prezent, iar permisul va fi suspendat timp de doi ani. Trecerea pe culoarea roşie a semaforului şi neacordarea priorităţ