Banca Vaticanului a fost acuzată în repetate rânduri de lipsă de transparenţă şi tranzacţii ilegale. Recent Der Spiegel scria că instituţia financiară are 300 de milioane de euro aflaţi în depozitele a peste o mie de clienţi care, în conformitate cu statutul lor, nu au dreptul să deţină conturi la această bancă şi care îşi ascund aici banii negri. Statul italian încearcă să controleze fenomenul.
Chiar miercuri a fost adoptată o lege care consolidează sistemul de combatere a spălării banilor și finanțării terorismului. Intre altele, transferurile de peste 10 de mii de euro vor fi urmărite de Banca Italiei.
La zece zile de când "grupul consultativ" creat de Papa Francisc în luna mai ca să-l ajute la reformarea Guvernului Bisericii şi-a început treaba, a apărut şi prima măsură. Nu putea fi decât o lege de control şi de combatere a spălării banilor şi finanţării terorismului.
Noua lege reglementează intrările şi ieşirile de bani din Vatican care depăşesc 10 mii de euro. Cum se trece de această sumă, imediat este semnalată Banca Naţională a Italiei. La dispoziţiile severe fac referire explicită şi normele în materie de informare şi cooperare care atribuie un rol central Autorităţii de supraveghere financiară, care colaborează şi schimbă informaţii cu conducerea statului Vatican, precum şi cu autorităţile similare din alte state, pe baza protocoalelor de înţelegere.
Autoritatea de supraveghere şi reglementare a tranzacţiilor financiare, în vederea prevenirii şi combaterii spălării banilor şi a finanţării terorismului este un organism independent de celelalte instituţii ale Vaticanului, unde se exercită numai funcţii de control si a devenit operaţională din anul 2011.
Banca Vaticanului încearcă de asemenea să-şi îmbunătăţească transparenţa şi va lansa curând un site unde va publica rapoarte anuale de activitate. Instituţia deserveşte mii de o