Anul acesta se împlinesc 75 de ani de la sfintirea Coloanei Infinitului, operã a inegalabilului sculptor Constantin Brâncusi. Momentul va fi marcat de o asociatie de ecologie, preocupatã de pãstrarea valorilor locale, precum si de Primãria Petrosani, dar nu în locatia unde cu zeci de ani în urmã s-a turnat coloana. Iar asta pentru cã vechea uzinã UMIROM este istorie!
Sunt 75 de ani de când a fost sfintitã Coloana Infinitului, monument turnat la Petrosani si amplasat în parcul central din Târgu Jiu. Coloana Infinitului este, probabil, cea mai cunoscutã operã a marelui sculptor Constantin Brâncusi si printre cele mai importante opere de artã ale acestuia. Asa cã, Asociatia de Ecologie Petro Aqua din Petrosani a decis sã marcheze momentul, iar în sprijinul acestora a venit si municipalitatea din Petrosani. Astfel, în data de 26 octombrie, la Târgu Jiu va fi lansatã o carte despre istoria turnãrii Coloanei Infinitului în Atelierele Centrale Petrosani, iar la Pestera Bolii se va organiza un concert de muzicã folk, sustinut de Formatia Generatia Folk din Craiova. Cheltuielile totale generate de aceste manifestãri se ridicã la suma de 2.400 de lei, conform devizului prezentat de cei de la Petro Aqua, iar Consiliul Local Petrosani, în calitate de coorganizator, va contribui cu 1.500 de lei din aceastã sumã.
Monument turnat într-o fabricã vândutã la fier vechi
Coloana Infinitului a fost realizatã în anul 1937 în Atelierele Centrale Petrosani, devenite ulterior URUMP, IUMP si, în cele din urmã, UMIROM . Potrivit datelor vremii, seful proiectului a fost inginerul Stefan Georgescu-Gorjan, iar Constantin Brâncusi a venit de la Paris pentru a supraveghea turnarea modulelor Coloanei si a colaborat îndeaproape cu Georgescu-Gorjan. Mai mult, cei doi tineau legãtura prin scrisori, iar inginerului i-a revenit întreaga rãspundere a coordonãrii operatiilor la Petrosa