Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a mai trimis în contul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava 1.044.127 de lei, sumă ce va fi folosită pentru acoperirea datoriile acumulate la plata navetei elevilor. Banii sunt insificienţi însă, reprezentând doar 15% din totalul datoriei. La nivelul judeţului, valoare restanţelor înregistrate la decontarea transportului elevilor se ridică la 6.950.000 de lei, astfel că şcolile vor putea acoperi cu sumele primite doar o mică parte din datorii.
Ultimii bani de la minister pentru a mai stinge din datoria acumulată au fost trimişi în luna iunie a acestui an, când MEN a alocat judeţului Suceava 1.481.000 de lei.
Circa 8.800 de elevi din judeţ sunt lăsaţi fără bani de navetă încă din luna octombrie a anului trecut.
Legea e de partea elevilor
Dat fiind faptul că deocamdată nu există microbuze şcolare pentru toate şcolile şi liceele la care învaţă copiii din alte localităţi, elevii sunt nevoiţi să apeleze la transportul în comun.
Contravaloarea abonamentelor lunare ale elevilor trebuie decontată de Ministerul Educaţiei prin intermediul Inspectoratului Şcolar Judeţean, pe baza documentaţiilor transmise de şcoli. Conform metodologiei, „elevilor români din învăţământul de stat şi particular acreditat, cursuri de zi, care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport, pe perioada cursurilor şcolare, din bugetul Ministerului Educaţiei prin unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, pe baza de abonament, în limita a 50 km. Pentru distanţe mai mari de 50 km se asigură decontarea sumei reprezentând contravaloarea a opt călătorii dus-întors pe semestru.”
Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a mai trimis în contul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava 1.044.127 de lei, sumă ce va fi folosită pentru acoperirea datoriile acumulate la plat