Viitorul televiziunii clasice e ameninţat de noile producţii multi-media, susţin majoritatea celor prezenţi în aceste zile la Târgul de televiziune şi divertisment, care are loc anual la Cannes, în sudul Franţei. Producătorii TV se arată îngrijoraţi pentru că nu mai au fonduri, în timp ce platformele multi-media dispun de mulţi bani şi anunţă lansarea de seriale şi filme.
Niciodată în istoria televiziunii nu a existat un conţinut mai bogat şi nici o mai mare dorinţă a consumatorilor de noi şi noi programe.
Numai că „epoca de aur” pare pe sfârşit, odată cu apariţia în această piaţă de acum clasică a unor actori importanţi, dispuşi să nu respecte normele şi tradiţiile.
Iar temerile televiziunilor au ieşit în evidenţă la MIPCOM, cel mai mare eveniment dedicat programelor audio-vizuale.
Toate reţelele TV se plâng că giganţii internetului le suflă în ceafă. Iar două nume au ieşit în evidenţă – Amazon şi Netflix.
Netflix, platforma cu conţinut video la comandă, recent premiată pentru serialul propriu „House of Cards”, şi Amazon au început să producă opere proprii pe care le difuzează online, concurând şi încurcând televiziunile clasice.
Acestea din urmă, slăbite de criza care a redus puternic veniturile din publicitate, ar vrea să plătească din ce în ce mai puţin pentru programe. Preţurile scad constant, profitul dispare
„Pe termen scurt, lumea difuzării clasice de programe va fi complet dată peste cap”, face o prezicere Takis Candilis, patronul de la Lagardère Entertainment, cel mai mare producător din Franţa, dar totuşi pe locul 11 în Europa.
„În Franţa, am lucrat 30 de ani după modele clare, într-o lume bine reglementată. Dar astăzi, la uşa noastră bate lumea digitală, care nu are astfel de reguli. În faţa acestui adevărat tsunami, distribuitorii şi producătorii trebuie să se unească”, mai spune el.
În plus, îş