Scriitoarea este considerată de Comitetul Nobel un „maestru al prozei scurte contemporane”.
Premiul Nobel pentru Literatură a fost acordat scriitoarei Alice Munro din Canada.
Alice Munro s-a născut pe 10 iulie 1931 în oraşul Wingham din provincia canadiană Ontario. Mama ei a fost profesoară, iar tatăl său avea o fermă de vulpi. După terminarea liceului, a studiat jurnalismul şi limba engleză la University of Western Ontario, dar şi-a întrerupt studiile când s-a căsătorit, în 1951. S-a stabilit, împreună cu soţul ei, în Victoria din British Columbia şi a deschis o librărie, conform RTV.net.
Munro a scris încă din adolescenţă, dar a publicat prima carte în 1968, o colecţie de poveşti care a fost foarte bine primită. Scriitoare a devenit celebră pentru proza sa scurtă şi a publicat mai multe colecţii de-a lungul anilor. Poveştile pe care le scrie au loc, de regulă, în oraşe mici, unde lupta pentru existenţă duce la relaţii complicate şi conflicte morale.
Luni, cercetătorii James E. Rothman, Randy W. Schekman şi Thomas C. Südhof au fost recompensaţi cu premiul Nobel pentru Medicină pe 2013 „descoperirile lor în domeniul sistemului care reglează traficul intracelular, un sistem major de transport din celulele noastre”.
Marţi, cercetătorii François Englert şi Peter Ware Higgs au primit premiul Nobel pentru Fizică pe 2013 pentru „descoperirea teoretică a mecanismului care contribuie la o mai bună înţelegere a originii masei particulelor subatomice, care a fost confirmată recent prin descoperirea acestei particule fundamentale prezise, realizată de experimentele ATLAS şi CMS cu ajutorul acceleratorului de particule (Large Hadron Collider) de la CERN”.
Miercuri, Comitetul premiului Nobel a anunţat că premiul Nobel pentru Chimie pe anul 2013 a fost atribuit cercetătorilor Martin Karplus, Michael Levitt şi Arieh Warshel pentru „dezvoltarea mo