Tot mai mulţi poliţişti reţinuţi pentru extorcare de mită (Evenimentul Zilei)
Un articol din cotidianul „Adevărul” discută nevoia votării în lectură finală a legii privind finanţele publice locale care a trecut de două citiri în Parlament, dar se pare că la asta s-a oprit. Sute de primari de oraşe şi sate vor protesta vineri, în faţa Guvernului şi a Parlamentului, cerând adoptarea legii care ar anula actualul sistem de transferuri pe criterii politice, după ce au apărut semnale că coaliţia s-ar fi răzgândit să o voteze acum. Experţii citaţi de publicaţie spun însă că legea, care vine în întâmpinarea edililor, trebuia să fie votată demult. „E foarte greu să conduci când nu ai instrumente financiare pentru a acumula venituri rezonabile la bugetul localităţii”, a explicat economistul Viorel Chivriga.
„Leul ieftin umflă preţul lactatelor” este titlu articolului semnat de jurnalistul Ion Preaşca în „Adevărul”. După ce din acelaşi motiv s-au scumpit medicamentele, zilele trecute cel mai mare producător de lactate de pe piaţă a scumpit cu circa 5% o serie de produse lactate, precum untul, brânzeturile şi iaurturile, scrie Preaşcă. Nu se exclude şi o scumpire a laptelui. După lactate, urmează şi produsele petroliere. Operatorii petrolieri îşi argumentează cererile prin creşterea preţurilor de import.
Reporterii publicaţiei „Evenimentul Zilei” constată că tot mai mulţi colaboratori ai poliţiei sunt reţinuţi şi condamnaţi pentru extorcare de mită, pentru huliganism sau şantaj. De la începutul anului, au fost deschise 81 de dosare penale de acest fel, 38 fiind trimise în judecată. Angela Starinschi, ofiţerul de presă la Centrul Naţional Anticorupţie, spune că în mare parte poliţiştii cer bani de la şoferii prinşi în stare de ebrietate ca să le restituie permisele de conducere fără a le scrie procese verbale.
„Doar câteva d