A început pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva, considerată apărătoarea Moldovei.
Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost purtate vineri dimineață în procesiune pe străzile din jurul Catedralei Mitropolitane din Iași, fiinde depuse pe amplasamentul special amenajat din curtea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. La procesiune au participat 16.000 de pelerini, cei mai mulți dintre ei veniți în primele ore ale dimineții.
Baldachinul cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost purtat de preoți pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, după care a urmat, în curtea Catedralei Mitropolitane, oficierea slujbei de sfințire a apei, Taina Sfântului Maslu și Sfânta Liturghie.
Conform tradiției, moaștele vor fi purtate vineri seară în procesiunea Calea sfinților pe străzile din centrul Iașiului, după care vor fi așezate din nou în baldachinul special amenajat pe esplanada Catedralei Mitropolitane. Racla va rămâne acolo până pe 15 octombrie pentru credincioșii care vor dori să vină la ea.
Pelerii care vor veni la Iași se vor putea închina anul acest și la moaștele Sfântului Simeon Stâlpnicul din Muntele Minunat, aduse joi seara de la Mânăstirea Neamț, precum și la Icoana Maicii Domnului Prodromița, adusă din Paraclisul Catedralei Nemuririi Neamului din București.
Potrivit Agerpres, Cuvioasa Parascheva s-a născut în localitatea Epivat, astăzi Capul Kaliacra, din Tracia, pe ţărmul Mării Marmara, în prima jumătate a secolului al XI-lea. Tradiţia spune că Sfânta Parascheva şi-a împărţit hainele şi hrana cu săracii, deşi era mustrată de părinţii săi. După moartea acestora, Parascheva a renunţat la avere şi a părăsit casa părintească pentru a intra în monahism la o mănăstire din apropierea Constantinopolului. De aici a plecat la Ierusalim și s-a retras apoi în pustiul Iordanului, într-o mănăstire de maici, unde a rămas până la vârsta de 25 de ani