Rusia a lansat o ofensivă de ultim moment pentru a împiedica Ucraina să încheie un acord de asociere cu Uniunea Europeană, în condiţiile în care preşedintele Vladimir Putin vrea să îşi salveze visul de a crea un spaţiu economic comun în fosta Uniune Sovietică, relatează Bloomberg.
În timp ce Ucraina se îndreaptă spre un acord cu UE, Rusia a blocat unele importuri şi a trimis recent mii de soldaţi pentru exerciţii militare în apropierea graniţelor celor trei state baltice care au aderat la blocul comunitar în 2004.
Pactul de asociere UE-Ucraina urmează să fie semnat luna viitoare în Lituania, alături de acorduri similare ale Uniunii cu Georgia şi Republica Moldova. Acordul ar fi un nou pas al Ucrainei în încercarea de a se elibera de fostul său stăpân sovietic şi implică riscuri pentru ambele părţi.
Pentru Putin, acordul este un pericol pentru planul său de a crea un bloc economic care să rivalizeze cu UE.
Ucraina consideră că legăturile mai strânse cu UE vor compensa riscul unei riposte din partea Rusiei, care cumpără un sfert din exporturile sale şi îi livrează 60% din necesarul de gaze.
"Fără Ucraina ar fi dificil de construit noul edificiu euroasiatic al lui Putin. Dacă Rusia poate convinge alte ţări să i se alăture doar prin forţă, şi nu prin puterea de persuasiune, va fi foarte dificil să realizeze ceva", a declarat Fredrik Erixon, director al Centrului European pentru Politică Economică Internaţională din Bruxelles.
Ucraina, care încearcă să depăşească o dispută cu UE legată de soarta fostului premier Iulia Timoşenko, aflată în închisoare, vrea să semneze un acord de asociere şi un acord de comerţ liber cu UE la un summit care va avea loc la Vilnius, capitala Lituaniei, pe 28-29 noiembrie.
Acordul este în lucru din 2008 şi ar împiedica Ucraina să intre în uniunea vamală a Rusiei cu Kazahstan şi Belarus.
Rusi