Deşi nu se confruntă la ora actuală cu o criză de sânge, conform spuselor conducerii, Centrul de Transfuzie Sanguină din Craiova are mereu porţile deschise. Donatorii trebuie să ştie că nu ajută doar cu sângele propriu-zis, ci şi prin alte produse obţinute din sânge. Dr. Sevastiana Bran, directoarea Centrului, a vorbit, pe scurt, pentru Gazeta de Sud, despre actul donării, un gest important atât pentru cel care oferă, cât şi pentru cel care primeşte.
Gazeta de Sud: Ne confruntăm la ora actuală cu o criză de sânge?
Sevastiana Bran: Nu ne confruntăm cu o criză de sânge. Eu consider că o criză de sânge vine în momentul în care nu ai chiar absolut deloc ca să onorezi cererile. Este, într-adevăr, o cantitate mai mică de sânge şi o cerere mai mare. Oferta noastră e mai mică decât cererea şi din cauza faptului că numărul donatorilor a fost mai redus în ultimele două-trei săptămâni din septembrie. Noi am pus-o pe seama faptului că au fost munci agricole. Majoritatea celor care vin să doneze au plecat, probabil, la ţară, fiind ocupaţi cu muncile agricole, şi acesta este motivul pentru care a scăzut numărul donatorilor. Nu foarte mult, dar oricum mai puţin decât suntem obişnuiţi să avem în cursul unei luni.
„Apelăm şi la colegii din judeţele limitrofe“
GdS: Ce măsuri luaţi dumneavoastră atunci când vă confruntaţi cu această lipsă?
S.B.: Măsurile sunt promovarea, prin dumneavoastră, şi, bineînţeles, apelăm şi la colegii din judeţele limitrofe care nu au o aşa de mare cerere, cum se întâmplă în Craiova. Este normal pentru că, acolo, spitalele sunt mai mici, cazuistica este mai redusă, nu se confruntă cu aceste clinici universitare din Craiova, care sunt şi cu foarte mulţi bolnavi, şi cu o cazuistică bogată, şi cu specific deosebit faţă de celelalte judeţe.
GdS: Ştim că spitalul Judeţean deserveşte zona Sud-Vest Oltenia. Care este cererea de sân