de Sorana MAIER
11 octombrie 2013 22:59
1 vizualizare
A-A+
Cât de importantă este tratarea anomaliilor dento–maxilare, până la ce vârstă pot fi corectate aceste probleme, la ce vârstă trebuie făcut primul control în cazul copiilor şi care sunt semnele care indică necesitatea unui control şi necesitatea unui aparat explică medicul Dragoş Ponea, absolvent al Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul UMF "Carol Davila” Bucureşti.
- De ce aţi ales ortodonţia şi cine v-a insuflat pasiunea pentru această specializare?
Pasiunea pentru ortodonţie mi-a fost insuflată, în anii studenţiei, de către profesorul Dragoş Stanciu. Mulţi probabil că `tiu faptul că profesorul este considerat părintele ortodonţiei moderne în România, fiind primul medic român care a făcut tratamente ortodontice fixe. După terminarea facultăţii, am susţinut şi promovat examenul naţional de rezidenţiat şi m-am înscris la specializarea “Ortodonţie şi Ortopedie Dento-Facială”. Şansa a făcut ca, mai târziu, la rezidenţiat să fiu pregătit tot de domnia sa, `i de fiul acestuia, asistent şef de lucrări dr. Radu Stanciu, ce mi-a fost asistent de grupă. Astfel, trei ani, zi de zi am fost alături de aceşti doi medici de valoare, de la care am învăţat tainele meseriei de ortodont. Tot ei au fost cei care ne-au facilitat prin intermediul a numeroase cursuri şi congrese pe care le-au organizat, întâlnirea cu profesori de renume din afara ţării.
- Ce este de fapt ortodonţia?
Ortodonia este acea ramur[ din medicina dentară care se ocupă de diagnosticul, prevenirea şi tratamentul anomaliilor dento-maxilare. Numele specialităţii provine din cuvintele greceşti “orthos”, care înseamn[ «drept» şi “odontes”, care se traduce prin «dinţi».
Prin anomalie dento-maxilară se înţelege orice abatere de la poziţia normală a unuia sau a mai multor din