-AA+A
Sonorităţi elevate printre crochiuri şi violoncele foto: Mesagerul de BN foto: Mesagerul de BN foto: Mesagerul de BN foto: Mesagerul de BNSinagoga Bistriţa a găzduit un dublu eveniment cultural joi, începând cu ora 18.00. Mai întâi, în galeria „Lina” a fost vernisată expoziţia sculptorului Caius Rotaru, clujean, licenţiat al Universităţii de Arte Bucureşti. Artistul a venit în faţa publicului bistriţean cu „Crochiuri şi eboşoare”, numele sub care au fost adunate lucrările nefiind unul spectaculos, dimpotrivă, chiar minimalist. Despre lucrări şi artist au vorbit dr. Gavril Ţărmure, managerul Centrului Judeţean pentru Cultură, şi Georgiana Vrânceanu-Cotuţiu, membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, ambii subliniind în esenţă o particulară modalitate a artistului de abordare unitară a materialului şi temei. Artistul a înţeles forţa sculpturii de proporţii reduse, posibilitatea acesteia de a concentra sensuri şi energie creatoare.
A urmat, de la ora 19.00, în sala mare a Sinagogii, concertul extraordinar „12 violoncele”, susţinut de Ansamblul „Napocelli”, reunind un „buchet” de violoncelişti români, chiar dacă unii lucrează în străinătate, printre cei mai valoroşi ai momentului. Kostyák Imre, născut şi educat la Cluj-Napoca, este profesor la Basel, în Elveţia, totodată cel care a transcris pentru violoncel piesele din program şi cel care s-a străduit să prezinte publicului date necesare pentru înţelegerea partiturilor. Alături, Székely Attila, Kostyák Előd, Vlad Raţiu, Fabian Attila, Adrian Ciucă, Marian Marica, Ortenszky Gyula, Nagy Levente, Gabriel Rîpă, Szabó Attila, Török Zsolt, participanţi, cu mici excepţii, şi la ediţiile anterioare din municipiul nostru.
S-a cântat Richard Wagner - Uvertura şi Aria lui Wolfram din opera „Tannhauser”, Julius Klengel - Imn pentru 12 violoncele, Georges Bizet - Suită din opera „Carmen”, Anton Ru