Seria de cutremure din judeţul Galaţi nu poate fi asociată cu influenţa exploatărilor petroliere din zonă, iar analiza probelor de apă potabilă arată că, dacă aceasta nu a corespuns standardelor de calitate, cauza este reprezentată de precipitaţiile masive, informează IGSU.
Concluziile aparţin reprezentanţilor instituţiilor cu atribuţii în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă şi celor care îndeplinesc funcţii de sprijin, se precizează într-un comunicat de vineri al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).
O altă concluzie este aceea că "martorii montaţi pe locuinţele afectate pentru monitorizarea situaţiei demonstrează că acestea nu au fost afectate de seismul produs în judeţul Vrancea".
IGSU mai precizează că măsurile ce urmează să fie luate referitor la situaţia din judeţul Galaţi vizează, în principal, identificarea profilului electrometric al solului, analiza în laborator a structurii solului, stabilirea profilului hidrogeologic al apelor subterane şi evaluarea efectelor fenomenelor manifestate asupra construcţiilor şi infrastructurii.
Informaţiile au fost făcute publice după ce la sediul IGSU a avut loc, joi, întrunirea grupului operativ constituit pentru evaluarea situaţiei create de activitatea seismică din judeţul Galaţi.
La întrunire au participat specialişti din Ministerul Educaţiei, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţei Publice, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Institutul Naţional pentru Fizica Pământului, Institutul Geologic al României, Centrul Naţional de Cartografie, Institutul URBAN-INCERC, instituţii de învăţământ superior de profil şi IGSU.
Prefectul de Galaţi, Emanoil Bocăneanu, a declarat joi că numărul şi intensitatea cutremurelor produse în satul Izvoarele au scăzut constant în ultimele zile, precizând că "gradul de degradare a locuinţelor nu este atât de ma