Probabil că abia acum te-ai întrebat de câte ori începi o propoziţie cu „Eu am făcut…” sau „Eu mă simt...”. Ei bine, specialiştii au demonstrat că acest amănunt, aparent minor, spune mai multe despre noi decât ne închipuim, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Texas, citaţi de The Wall Street Journal. Adesea, cei care folosesc „Eu” se gândesc mult la ei înşişi. Dar pot avea şi o conştiintă de sine dezvoltată sau o nesiguranţă de sine.
Alteori, e vorba de o suferinţă fizică sau psihică. Sau pur şi simplu doar încearcă să-i mulţumească pe alţii. Concluziile au fost trase în urma a cinci studii, toate arătând acelaşi lucru: cu cât statusul persoanei este mai ridicat, cu atât frecvenţa lui „Eu” este mai mică.
Studiul contrazice teoria care susţinea că dacă abuzăm de „Eu” suntem narcisişti şi egocentrici. Cei care fac abuz de pronume cred, la nivel subconştient, că se subordonează persoanei cu care stau de vorbă.
„Este greşit să credem că cei care au un statut social ridicat, care au mai multă putere şi mai multă încredere în sine, folosesc «Eu» mai mult decât ceilalţi”, afirmă Dr. Pennebaker, conducătorul studiului şi autorul lucrării „The Secret Life of Pronouns”. „Persoanele cu statut social ridicat au tendinţa să se uite mai mult la lumea largă, iar restul au tendinţa să se vadă mai mult pe ei înşişi”, crede profesorul.
Citeste mai mult pe cariereonline.ro