Specialisti in domeniul castanului din Statele Unite ale Americii, Coreea de Sud, China, Ungaria sau Italia au participat ieri, 10 octombrie, in Baia Mare la cea de-a doua editie a Congresului European al Castanului. Reprezentantii Directiei Silvice Maramures au aratat ca in cadrul reuniunii s-a discutat despre tratamentul arborilor, avand in vedere ca in ultimii ani castanii au fost afectati de cancerul de scoarta. Dupa ani de tratamente, rezultatele sunt pe masura, potrivit specialistilor, astfel incat in maximum 6 ani se va putea trece chiar la replantari de castani.
Castanul comestibil ramane un simbol al municipiului Baia Mare, insa unul care a fost intr-un mare pericol. O mare parte din populatia de castani a fost afectata de cancerul de scoarta, iar autoritatile au cautat solutii pentru aceasta problema. Ieri, 10 octombrie, in Baia Mare a avut loc un congres international in cadrul caruia specialistii au putut veni cu diverse idei si solutii pentru tratarea arborilor. Anul acesta, Congresul European al castanului a ajuns la editia a II-a, evenimentul desfasurandu-se odata la trei ani.
„Cei mai mari specialisti in domeniul castanului din lume, si ne referim aici la tari precum Statele Unite, Australia, Coreea de Sud, pana si China si-a trimis reprezentanti impreuna cu tari din Europa Mediteraneana, Italia si celelalte care au castanis. S-au reunit si au venit in Baia Mare unde este limita arealului castanului. S-au reunit sa vada arboretele nostru si modul in care am reusit sa vindecam acest arborete, pentru ca e cunoscut faptul ca a fost atacat de asa numitul cancer al castanului , cauzat de o ciuperca, si iata dupa mai multi ani de tratament am reusit sa obtinem rezultate si sa vindecam acest arborete”, a declarat directorul Directiei Silvice Maramures, Pavel Horj.
Autoritatile locale si judetene au aratat ca e