Premierul Victor Ponta a vrut să fie original și a dorit probabil să ne facă să credem că îi dă o lovitură năucitoare “dictatorului” de la Cotroceni. Timp de două zile ne-a recitat povestea cu cucul alias Traian Băsescu care iese în fiecare seară, fix la 18.30, la televizor.
O lovitură măiastră de imagine, o victorie a metaforei pusă la cale de inteligenții consilieri americani ai primului-ministru, ar putea comenta unii analiști politici. O schimbare a imaginii Palatului Cotroceni văzută de mulți în timpul președinției lui Ion Ilici Iliescu drept o cucuvea și probabil președintele onorific al PSD și-o fi zis că, iată, “cârlanul” Ponta nu a întinat idealurile socialismului, ca pe vremuri răposatul Ceaușescu.
Bănuim că enunțul rostit repetat de Victor Ponta a fost foarte bine gândit și că are o simbolistică aparte găsită de consilierii bine plătiți de la Palatul Victoria după multe nopți de nesomn.
Care este, deci, simbolistica cucului? Beethoven în „Pastorală” fără prezenţa cucului nu-şi putea imagina desfăşurarea de forţe a trezirii pământului la viaţă. Iar Jupiter ar fi luat înfăţişarea unui cuc pentru a o seduce pe Hera. În Cartea tibetană a păsărilor, cucul este formă a lui Bodhisattva ( izbăvire, mântuire) care se întruchipează în Dalai-Lama. 25 martie, ziua Bunei Vestiri, mai este cunoscută drept Blagoveştenie sau Ziua Cucului.
Cucul nu își crește singur ouăle, le plasează în alte cuiburi și mulți consideră că acest lucru arată inteligența Cucului, care știe să profite. De altfel, în diferite mitologii populare, puiul de cuc imediat ce face ochi aruncă celelalte păsări din cuib și ia Puterea. Simbol al primăverii, cucul o dată cu toamna este văzut în mitologia românească transformat în uliu.
În Germania, cucul e văzut ca Donner - zeul tunetului, sau ca Uliu. În folcorul multor popoare europene nu există o