Americanul Walter Russel Mead, profesor universitar de relatii internationale, considera ca un posibil motiv pentru care localnicii din Romania care se opun exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica este si faptul ca aici Guvernul detine resursele descoperite sub terenul cetatenilor, in timp ce in Statele Unite proprietarul terenului detine si zacamantul de dedesupt. Intr-un simpozion restrans gazduit, vineri, de Ambasada SUA la Bucuresti, Mead a mai atras atentia asupra faptului ca investitorii americani evita Romania din cauza perceptiei potrivit careia tara este corupta, insa profesorul a admis ca, din acest punct de vedere, a fost "un semnal bun" condamnarea fostului premier Adrian Nastase.
Intrebat de HotNews.ro de ce Statele Unite nu s-au implicat mai mult, macar la nivel politic, pentru realizarea gazoductului Nabucco, in conditiile in care acesta era vazut ca o solutie pentru reducerea dependentei Romaniei de gazul rusesc, Walter Russel Mead a opinat ca Romania va avea resurse energetice mai apropiate decat cele din Marea Caspica. "Cand Nabucco a fost conceput, oamenii nu realizau ca intreaga Meditarana de Est avea depozite uriase de gaze naturale. Acum asta a devenit clar. Nu sunt expert in conducte si in economia conductelor, dar mie mi se pare ca Romania va avea depozite alternative mult mai aproape. Cred ca si asta ar putea slabi unele baze economice ale lui Nabucco, nu trebuie sa vina din Marea Caspica, pot veni din Mediterana", a explicat profesorul.
Referitor la posibilitatea ca exploatarea gazelor de sist in Romania sa redca dependenta tarii de gazul rusesc, Mead a recunoscut ca subiectul exploatarii prin fracturare hidraulica este unul controversat, insa o posibila cauza pentru care multi localnici din zonele gazifere resping exploatarea resurselor este faptul ca in Romania nu proprietarii terenurilor sunt posesor