Al doilea cel mai mare oraş canadian proiectează modelul francez pe fundalul american şi dă o notă de originalitate unei metropole cosmpolite.
Montreal! Oraşul în care Nadia Comăneci a dat, acum 37 de ani, ora exactă în gimnastica mondială! Sau metropola în care Lucian Bute strânge 17.000 de oameni la meciurile care l-au făcut un star al boxului de pretutindeni. Pentru români, aceste două conotaţii sportive sunt cele mai familiare, dar Montrealul reprezintă infinit mai mult. E cel mai mare oraş al regiunii Quebec, provincia franceză a Canadei, şi una dintre cele mai frumoase aşezări ale Americii de Nord.
Pentru a vizita Montrealul e bine să te încadrezi în perioada martie – noiembrie, deoarece atunci vremea e prielnică, chiar dacă verile sunt destul de umede. Orice decalaj de plus /minus o lună îţi poate aduce surprize mari. La prima vizită acolo, petrecută într-un februarie târziu, am avut ocazia de a da peste o zăpadă de vreo patru metri şi un frig de circa 20 de grade sub zero. M-am jurat la vremea respectivă că nu mai calc în Canada, dar nu m-am ţinut de cuvânt şi bine am făcut, deoarece am avut ocazia de a descoperi Montrealul, dar şi restul provinciei, despre care pot spune că sunt printre cele mai fascinante locuri din lume.
Ce are atât de special acest oraş? Închipuiţi-vă o parte din Paris, Lyon ori Bordeaux, teleportat în America zgărie-norilor, a străzilor cu benzi multe şi late, a parcurilor imense, a fast-foodurilor cu porţii XXL. E un mixt europeano- american care dă bine de tot. Oraşul în sine, e ridicat în jurul unui munte. Mă rog, canadienii spun că e munte, dar de fapt e o colină mai răsărită, de unde panorama oraşului arată extraordinar. Mount Royal, aşa se numeşte locul, dă şi denumirea oraşului, care iniţial s-a numit Fort Ville – Mary. Influenţa franceză este prezentă peste tot. Limba oficială a oraşului, dar şi a provinciei Que