Castelul contelui Bethlen din Arcalia, comuna Sieu-Magherus, este singurul din cele 12 castele din judetul Bistrita-Nasaud care in ultimii ani a avut o soarta mai buna, dupa ce a fost preluat de Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, care l-a transformat in Centru regional al francofoniei.
Arcalia e foarte aproape de DN 15 A, soseaua care leaga Bistrita de Reghin, satul Saratel se face dreapta din mijlocul satului Saratel. Se mai poate ajunge si cu trenul Bistrita - Cluj. Parcul si castelul sunt in mijlocul satului unde mai gasiti si o biserica evanghelica veche.
Situat la 15 kilometri de municipiul Bistrita, castelul are o vechime de aproximativ 150 de ani si a apartinut unei familii de grofi maghiari, care mai avea inca doua castele in Bistrita-Nasaud - cel de la Beclean si cel din satul Sieu-Cristur.
Prea multe informatii despre viata celor din familia Bethlen nu s-au pastrat si asta pentru ca intreaga biblioteca cu manuscrise si carti a fost arsa dupa instaurarea regimului comunist.
Castelul Bethlen din Arcalia a fost preluat in 1947 de stat si transformat in magazin satesc, statiune de masini agricole, apoi in tabara pentru pionieri, iar, din 1963, a fost preluat de Universitatea Babes-Bolyai. Timp de trei decenii, aici a functionat Centrul de Cercetari Biologice si Geologice, constituind, in acelasi timp, o baza pentru practica de vara a studentilor.
Suprafata totala a proprietatii de la Arcalia este de 16,5 hectare si se compune dintr-un parc dendrologic cu circa 150 de specii autohtone si exotice si din trei corpuri de cladiri. Castelul propriu-zis, construit in urma cu 150 de ani, intr-un stil mauro-bizantin, este singurul de acest fel din Transilvania.
Aici se afla o sala de conferinte de 80 de metri patrati, care poate adaposti circa 70 de