Porţile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă(ISU) Vrancea s-au deschis vineri, pentru toţi cei care au dorit să vadă mijloacele de intervenţie în caz de dezastre şi să afle mai multe despre cum sunt ele folosite. În curtea Detaşamentului de Pompieri Focşani au fost expuse autospecialele de lucru cu apă şi spumă, autospeciala de descarcerare, echipamentele de scafandri şi accesoriile utilizate de echipa pirotehnică. Totodată, s-au desfăşurat şi activităţi de informare şi conştientizare a cetăţenilor privind riscurile generatoare de dezastre naturale, a măsurilor de prevenire, precum şi a conduitei de urmat pe timpul producerii acestora.
Activitatea a fost organizată în contextul sărbătoririi, la 13 octombrie, a Zilei Internaţionale Pentru Reducerea Riscurilor Dezastrelor Naturale. Dezastrele sunt evenimente care duc la pierderi de vieţi omeneşti şi la pagube materiale foarte mari, fiind necesară acţiunea unui număr însemnat de forţe şi mijloace de intervenţie. Pentru reducerea acestor riscuri, este necesară şi contribuţia administraţiilor publice locale, operatorilor economici, instituţiilor publice şi a populaţiei din zonele cu riscuri naturale şi din zonele afectate de astfel de calamităţi.
La nivelul judeţului Vrancea, riscurile naturale sunt reprezentate de incendii de pădure, inundaţii, fenomene meteorologice periculoase (furtuni, secetă, îngheţ, căderi de grindină) şi fenomene distructive de origine geologică (alunecări de teren, cutremure de pământ). „Cu ocazia Zilei Internaţionale pentru Reducerea Riscurilor Dezastrelor Naturale, Inspectoratul pentru Situații de Urgență a organizat Ziua Porților Deschise. Au fost invitați copii de la mai multe instituții de învățământ din județ în scopul prezentării mijloacelor aflate în dotarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență și pentru a-i informa despre modul de comportare în cazul p