Primăria Timişoara a semnat, vineri, 11 octombrie, un protocol de colaborare cu firma Cefin. Conform protocolului, Regia Autonomă de Transport Timişoara va testa gratuit, în premieră naţională, două autobuze cu motoare electrice.
Autobuzele sunt marca BYD, fiind construite în China, de cea mai mare companie de profil din lume, şi beneficiază de cea mai recentă tehnologie în domeniul motoarelor electrice. Timp de o lună, un autobuz cu două uşi va circula timp de o lună pe traseul autobuzului 33 din Timişoara şi pe traseul troleibuzelor 11 şi 14. De asemenea, un autobuz cu trei uşi va fi testat timp de 10 zile.
„Firma Cefin ne pune la dispoziţie, pe o perioadă de o lună, un autobuz cu motor electric pe care să-l testăm. El va circula pe un traseu stabilit de RATT în înţelegere cu Cefin. Vom monitoriza parametrii de funţionare, parametrii energetici (cât sunt consturile aferente consumurilor în comparaţie cu cele la un autobuz cu motor termic), vom compara consturile de mentenanţă. Acest experiment ne va ajuta să fundamentăm mai solid decizia de gestionare a parcul auto al RATT. Am ajuns la concluzia că viitorul este al autobuzelor cu motor electric şi de aceea dorim ca ultima achiziţie de autobuze cu motor termic să fie ce pe care deja am lansat-o prin care cumpărăm 15 minibusuri”, a declarat primarul Nicolae Robu.
Autobuzele vor cirula în Timişoara începând cu data de 24 octombrie. După ce vor fi testate la Timişoara, autobuzele vor fi testate şi la Bucureşti.
Autobuzele electrice testate au nevoie de o perioadă de încărcare completă de maxim 6 ore sau 3 ore pentru o încărcare rapidă. Acestea au cea mai mare autonomie existentă pe piaţă - 250 de kilometri, în condiţii de trafic urban. Autonimia ar fi suficientă pentru ca autobuzele să poată circula o zi întreagă prin Timişoara şi să fie încărcate doar noaptea. În prezent, un autobu