Două imobile cu valoare istorică vor fi demolate, mâine, în Bucureşti. Acţiunea este ilegală, informează un comunicat emis de Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul“.
Cele două imobile sunt amplasate pe Strada Christian Tell, la numerele 16, respectiv 18, iar valoarea lor de monumente istoriec este atestată de un studiu istoric întocmit de Ordinul Arhitecţilor din România. Mai mult, clădirile fac parte dintr-un „ţesut rezidenţial tradiţional tipic, unicat la nivel internaţional, conform regulamentului de urbanism al zonei protejate „Amzei“, în care se găsesc.
Nicuşor Dan informează că încă nu ştie dacă există o autorizaţie de desfiinţare emisă de Primarul General, iar în cazul în care demolarea nu este autorizată, proprietarul intră sub incidenţă penală. Dar şi în cazul în care această autorizaţie există, demolarea rămâne în continuare ilegală, deoarece nu există avizul obligatoriu al Primarului Sectorului 1, iar în felul acesta, Primarul General comite o faptă penală.
Primarul Sectrorului 1 a refuzat să emită avizul de desfiinţare din cauza valorii istorice pe care o au cele două imobile. Proprietarul a încercat să oblige în instanţă Primarul Sectorului 1 să emită avizul de desfiinţare, însă, prin dosarul 2430/3/2013, Tribunalul Bucureşti a respins irevocabil cererea proprietarului.
Clasarea imobilelor ca monumente istorice, blocată
„Situaţia ar fi putut fi evitată dacă Ministerul Culturii ar fi clasat imobilele ca monumente istorice, în baza studiului întocmit de Ordinul Arhitecţilor din România“, susţine Nicuşor Dan.
În cazul în care aceste imobile vor fi demolate, Asociaţia „Salvaţi Bucureştiul“ va depune plângere penală împotriva proprietarului sau a Primarului General, în funcţie de existenţa sau inexistenţa unei autorizaţii, cât şi împotriva secretarului de stat Radu Boroianu, din Ministerul