Pe 14 octombrie, oraşul Iaşi devine centrul ortodoxiei româneşti n Sfânta Parascheva este ocrotitoarea celor aflaţi în suferinţă.
În fiecare an, la 14 octombrie, creştinii ortodocşi sărbătoresc ziua Sfintei Parascheva sau “Sfânta Vineri”, cum este numită în popor, patroana oraşului Iaşi şi a Moldovei, dar şi ocrotitoarea celor aflaţi în suferinţă. În această zi, mii de credincioşi merg la Iaşi să se roage Sfintei Parascheva pentru alinarea bolilor, îndepărtarea necazurilor şi pentru a atinge racla cu sfintele moaşte.
Cine a fost Sfânta Parascheva?
Oraşul în care s-a născut Sfânta Parascheva – Epivata – există şi astăzi în Bulgaria. În secolul XI, acest oraş se afla în Tracia, nu departe de Constantinopol. Sfânta Parascheva s-a născut într-o familie de vlahi, înstărită şi cu credinţă în Dumnezeu. La vârsta de zece ani, mergând cu mama ei la biserică, a auzit predicându-se următoarea frază: “Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-mi urmeze Mie”. Simţind acest imbold, Sfânta Parascheva a început prin a schimba hainele ei frumoase cu cele ale unui sărac întâlnit la poarta bisericii. Chiar dacă a fost certată de părinţi, ea a continuat mult timp să facă acest gest. Mai târziu, simţind chemarea către o viaţă închinată lui Dumnezeu, a fugit la Constantinopol, apoi la Calcedon şi, mai departe, în Iraclia din Pont, unde a petrecut cinci ani la o mănăstire. Se ruga neîncetat să poată ajunge la Ierusalim, iar rugăciunea i-a fost îndeplinită. La 25 de ani, Sfânta Parascheva s-a întors din nou la Constantinopol, unde a şi murit curând. În locul în care era îngropată a fost înmormântat şi un marinar. Sfânta s-a arătat în vis unui călugăr, pe care l-a rugat să o dezgroape de lângă trupul acelui bărbat. Călugărul a îndeplinit cele cerute şi a văzut, cu mirare, că trupul ei era neatins. După căderea Constantinopolului, în vre