Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat, vineri, la Suceava, că în cazul OUG referitoare la Codul insolvenţei se poate extinde controlul privind constituţionalitatea şi asupra altor articole dacă acestea au legătură cu cele despre care Curtea a fost sesizată.
Zegrean a declarat corespondentului MEDIAFAX că CCR se pronunţă doar asupra articolelor cu care a fost sesizată, dar că se poate extinde controlul dacă articolele sesizate au legătură cu alte articole din textul OUG supusă controlului de constituţionalitate, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Noi suntem ţinuţi de sesizare pentru că nu ne putem sesiza din oficiu în nicio împrejurare decât când sunt propuneri de modificare a Constituţiei. Atunci obligatoriu ne pronunţăm. În situaţia asta ne pronunţăm numai pe ce am fost sesizaţi, dar dacă articolele cu care am fost sesizaţi au legătură cu alte articole din ordonanţă putem să ne extindem controlul şi asupra celorlalte", a spus Zegrean.
El a subliniat că CCR nu a stabilit un termen pentru judecarea acestei excepţii de neconstituţionalitate şi că se aşteaptă mai întâi raportul judecătorului raportor.
Avocatul Poporului a contestat, miercuri, la Curtea Constituţională Ordonanţa de urgenţă privind insolvenţa, invocând lipsa conformităţii unor dispoziţii legale din actul normativ faţă de articolul 1 alineatul 5 şi articolul 15 alineatul 2 din Constituţie, "privind obligativitatea respectării Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor, cât şi a neretroactivităţii legii", potrivit unui comunicat de presă al Avocatului Poporului.
PDL a cerut joi Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituţională OUG privind Codul insolvenţei şi pe încălcarea principiului nediscriminării, considerând că această instituţie păcăleşte opinia publică şi face o farsă prin atacarea la Curte a actului normativ doar pe principiul neretroactivităţii