A început cu câteva bucăţi de blană naturală şi acum, după 20 de ani, trimite căciuli şi papuci în toate colţurile lumii. De la câteva căciuliţe pentru copii, meşterul Grigore Ciocârlan produce mii de produse din blană naturală şi se deplasează în Siberia pentru a alege personal blana de focă. Producătorul este din comuna Grumăşeşti, judeţul Neamţ, şi vine în fiecare an la târgul de toamnă de Sfânta Parascheva, pentru că „la Iaşi se vinde cel mai bine“.
GALERIE FOTO I
Fost fotbalist, meşterul a pornit afacerea de familie dintr-o joacă. A cumpărat câteva bucăţi de blană acum 20 de ani şi a confecţionat primele căciuliţe de copii şi papuci de casă. Meşterul din comuna Grumăzeşti, judeţul Neamţ, a plecat la studii pentru a-şi dezvolta afacerea. S-a dus la fosta fabrică de blănuri Vidra Orăştie, unde a stat şase ani şi s-a întors cu modele noi şi tipare. „Am lucrat acolo o perioadă, vreo şase ani, am venit cu tipare şi modele memorate şi am pus pe hârtie şi după aia am început să lucrăm produse. A fost iniţiativă proprie, eu am fost fotbalist, dar m-am reprofilat şi din mers am mai cumpărat utilaje. În fiecare an mai luăm utilaje noi, că nu poţi face performanţă cu utilaje vechi“, spune acum Ciocârlan.
Afacerea familiei Ciocârlan pare acum una prosperă. La Iaşi a venit cu câteva corturi amplasate în mai multe zone unde vinde căciuli de nurcă la 200 de lei, de nutrie la 180 de lei, de marmotă la 170 de lei, de bizam la 200 de lei sau şepci din piele la 100 de lei şi şepci din cojoc la 130 de lei. Cele mai scumpe sunt căciulele din blană de focă la 250 de lei şi căciula din blană de vulpe, care costă 300 de lei. Toate acestea sunt cusute de familia Ciocârlan şi ajutoarele lor. Materia primă este adunată din ţară, dar şi din străinătate. Grigore Ciocârlan pleacă deseori în Siberia pentru a aduce blană naturală de focă.