Proiectul de construcţie a reactoarelor 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă este prioritar pentru Guvernul României, în condiţiile în care energia este un pilon central al programului de guvernare, potrivit ministrului Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu.
Acesta s-a întâlnit joi reprezentanţi ai companiilor SNC Lavalin Nuclear, Ansaldo Nucleare, Elcomex IEA şi Candu Energy.
Discuţiile au vizat proiectul de construcţie a reactoarelor 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă şi posibile scenarii de finanţare a acestora.
În urmă cu o săptămână, directorul general al Nuclearelectrica a declarat că preocuparea companiei este ca proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă să devină bancabil şi să fie realizat în cel mai scurt timp.
“Preocuparea noastră este să-l facem bancabil şi să-l finalizăm în timp cât mai scurt. Pentru acest lucru, suntem în discuţii cu potenţialii investitori’, a spus Lulache.
Directorul Nuclearelectrica a precizat că nu poate da numele acestor investitori, întrucât există contracte de confidenţialitate, însă a arătat că aceştia nu sunt de pe un singur continent.
Din informaţiile oferite până acum de autorităţi, mai multe companii din Europa, China şi Coreea şi-au exprimat interesul pentru acest proiect.
Proiectul reactoarelor 3 şi 4 ar putea să nu genereze un flux de numerar suficient pentru a fi bancabil, iar rata internă de rentabilitate, de 11,3%, este mai mică decât cea cerută de investitorii privaţi pentru acest proiect, se arată în Planul de Administrare al Nuclearelectrica, postat pe site-ul companiei cu ocazia listării la bursă.
În conformitate cu scenariul de bază din studiul de fezabilitate realizat de Ernst & Young, costurile totale de investiţie se ridică la opt miliarde de euro, din care contractul de inginerie, construcţie şi proiectare la cheie – cinci miliarde de euro, costurile de finanţar