Un sondaj international al Gallup arata ca doar 13% din angajati sunt cu adevarat implicati in munca lor sau incearca sa aduca progres in activitatea institutiei sau firmei unde lucreaza.
Datele au fost obtinute in urma unei cercetari sociologice facuta in 2011 si 2012 in mai mult de 140 de tari. Astfel, 63% dintre angajati pur si simplu nu sunt interesati, nemotivati si fara dorinta de a depune un efort in plus.
In schimb, 24% sunt angajati "dezinteresati in mod activ", nefericiti si neproductivi, scrie Washington Post.
Desi rezultatele par dezamagitoare, ele arata mai bine decat la precedentul sondaj facut de Gallup in 2009 si 2010 pe aceeasi tema. Atunci doar 11% dintre angajati erau implicati emotional in slujba lor, in timp ce 27% o sabotau.
Imbunatatirea cifrelor e explicata prin cresterea economiei la nivel global dupa cei doi ani de recesiune puternica, cand rata somajului era mare si oamenii, din cauza optiunilor limitate, incercau sa se angajeze in slujbe pe care nu le suportau.
Tarile in care oamenii sunt cei mai implicati in slujbele lor sunt SUA, Canada, Australia si Noua Zeelanda, cu procente variind de la 29 la 24%. La capatul celalalt al axei satisfactiei pot fi gasite tarile din sudul Asiei. In China, de exemplu, doar 6% dintre oameni merg cu placere la slujba.
Surprinzator e faptul ca America Latina a devenit o zona unde oamenii sunt mai multumiti de slujbele lor (21%), decat in tarile Europei (14%). Nepotismul este cel mai dezvoltat in tarile Orientului Mijlociu si ale Africii de Nord, motiv pentru care in aceste tari satisfactia legata de locul de munca este destul de scazuta.
Un sondaj international al Gallup arata ca doar 13% din angajati sunt cu adevarat implicati in munca lor sau incearca sa aduca progres in activitatea institutiei sau firmei unde lucreaz