În preajma Hramului Chişinăului, „Adevărul“ Moldova şi-a propus să afle de unde putem admira panorama oraşului şi dacă avem nevoie de cel mai înalt punct al urbei, pentru a-l putea folosi în scop turistic.
Cu prilejul diferitor ceremonii de familie, a ocaziilor romantice sau pur şi simplu pentru a admira Capitala ca-n palmă, chişinăuienii sunt în căutarea unui punct înalt de pe care „oraşul din piatră albă“ s-ar vedea în toată splendoarea. Cu clădiri şi construcţii arhitecturale de tot soiul, Chişinăul însă nu are un Tour Eiffel moldovenesc cu care ne-am putea lăuda turiştilor, iar unicul punct destinat oaspeţilor este Turnul de Apă, numit şi Muzeul de Istorie al oraşului Chişinău. De câţiva ani, acesta a fost închis pentru reparaţie.
Inaccesibil turiştilor
Gisela şi Bernd Kuchenbuch, un cuplu de germani veniţi pentru prima dată la Chişinău, tocmai intenţionau să viziteze muzeul oraşului, când şi-au dat seama că e încuiat. S-au mulţumit să-i facă turnului câteva fotografii de pe cealaltă parte a drumului. Întrebaţi dacă le-a plăcut oraşul, turiştii din Aachen spun că au rămas uimiţi nu doar de frumuseţea urbei noastre, dar şi de ignoranţa autorităţilor.
„Statul trebuie să finanţeze mult mai activ reconstrucţia clădirilor vechi. E foarte trist că la voi acestea sunt ignorate. Edificiile seculare pe care le-am observat sunt foarte frumoase, dar şi ele se vor nărui cândva şi e păcat. Ceea ce ne-a amuzat şi întristat în acelaşi timp e că sunt foarte multe clădiri noi şi neterminate, lăsate de izbelişte“, e mirat Bernd Kuchenbuch. Soţia lui, Gisela, adaugă că au avut doar o singură zi pentru a vedea oraşul şi şi-ar fi dorit să-l vadă pe tot. „Din păcate, avem puţin timp pentru a explora Chişinăul, de aceea ne-am dorit să-l vedem de sus, să ne facem fotografii şi impresii. Păcat că e imposibil“, regretă Gisela Kuchenbuch.
Un alt turist dezamăg