Dacă sunteţi plictisiţi de excursiile tipice la mare sau la munte, aveţi acum o alternativă pentru mai multă aventură. Labirinturile au fost din totdeauna o atracţie pentru oameni, păstrând o notă de mister. Din piatră, din brăduţi frumos tăiaţi sau chiar cu forme futuriste, acestea oferă o adevărată escală din viaţa cotidiană.
Istoria spune că labirinturile păstrau răul în afară dar şi invadatorii. Dar, au fost folosite şi pentru plimbări, călătorii meditative şi simbolice şi chiar pentru distracţii, conform CNN.
1. Derinkuyu oraşul din subteran, Cappadocia, Turcia
Oraşul subteran din Turcia, Derinkuyu oferă aventură la tot pasul. Există 8 nivele de capcane şi labirintul are ca adâncime aproximativ 200 de metri sub pământ.
Se crede că a fost construit în secolul VII sau VIII î.Hr de către un popor antic, apoi a fost extins de creştini pentru a împiedica pătrunderea armatelor imperiului Zealot.
Aproape 20.000 de oameni ar putea trăi în spatele uşilor închise de piatra, şi, probabil, nici un soldat care s-ar încumeta să intre nu ar scăpa de capcanele în stilul Indiana Jones.
2. Labirintul Chartres, Catedrala Chartres, Franţa
Un labirint trandafir, pus în podea, la Catedrala Chartres, a fost aranjat de un episcop în anul 1360 pentru o sărbătoare de Paşti a liturghiei de Vecernie.
În timpul ceremoniei, un reprezentant a mers în centrul labirintului şi l-a ucis pe Satana (cunoscut până în acel moment sub numele de Minotaur). Astfel a triumfat asupra morţii după care a aruncat cu o minge galbenă spre public.
Acum, o dată pe lună, pelerinii se duc pentru a medita fiind îndemnaţi să se dedice trup şi suflet.
3. Hampton Court Palace, Herefordshire, Anglia
Labirinturile au fost preluate peste tot în lume, iar formele lor sunt din cel