� Iniţiatorii proiectului sunt scriitorii Dan Lungu şi Constantin Iftime
Un proiect care va aduce Botoşaniul pe harta marilor muzee ale lumii a fost lansat oficial joi, de către Asociaţia CulturEst împreună cu Primăria municipiului Botoşani. Este vorba despre “Muzeul vieţii cotidiene în comunism”, proiect al scriitorilor botoşăneni Dan Lungu şi Constantin Iftime care au propus Primăriei Botoșani o colaborare în vedeerea realizării acestui obiectiv unic în România. . Consiliul local Botoşani a hotărât asocierea Primăriei cu Asociația culturală CulturEst, în vederea înființării acest muzeu care are la bază, aşa cum spun iniţiatorii proiectului “ o viziune nouă de reconstrucţie colectivă a memoriei şi de cunoaștere a istoriei comunismului prin focalizarea faptului mărunt, a lucrurilor cotidiene, a vieţii de zi cu zi, prin contribuţia întregii comunităţi”
La lansarea proiectului au participat primarul Ovidiu Portariuc, viceprimarul Cătălina Lupaşcu, directorul Direcţiei de Cultură, Dănuţ Huţu, Lucica Pârvan, directorul Muzeului Judeţean, , Cornelia Viziteu, directorul Bibliotecii Judeţene , Miluţă Jijie, directorul Memorialului Ipoteşti, Aurel Melniciuc, directorul Centrului de Creatie, muzeograful Gheorghe Median.
„ M-am inspirat dintr-un muzeu din Germania. Noi vrem un muzeu construit în mod colectiv, pentru că astfel reconstruim în mod colectiv o memorie și ne-o asumăm. Este o mare oportunitate pentru Botoșani de a câștiga imagine la nivel național”, a declarat scriitorul Dan Lungu,care a adus deja câteva obiecte din epoca comunistă pentru viitorul muzeu.
“Proiectul este foarte serios, şi dacă va fi unul serios, putem face cel mai mare muzeu al lumii. Este singurul muzeu de acest tip din România. Botoşaniul va intra pe harta marilor muzee a lumii, pentru că vor veni oaspeţi la Botoşani pentru acest muzeu”. a declarat scriitorul Constant