Neplătiţi de peste 4 ani, zeci de clujeni au ieșit în stradă pentru a-și cere drepturile bănești. Oamenii munceau la o firmă privată, care în cele din urmă și-a închis porțile. După declararea falimentului, foștii angajați au rămas în pagubă, deoarece aveau de încasat mai multe salarii restante. Acum încearcă să-și recupereze banii de la casa de insolvență.
Intrarea în faliment a firmei Romval, care s-a petrecut în 2009, a lăsat sute de persoane fără serviciu. Mai mult, oamenii au rămas şi cu salarii restante, însă aceştia sunt hotărâți să nu renunțe la drepturile lor. "Suntem peste 200 de oameni care nu și-au primit drepturile din 2009. Dacă nu se va rezolva nimic, vom apela la instanţa de judecată, iar mulți sunt hotărâţi să facă şi greva foamei", a declarat unul dintre foştii angajaţi, Vasile Abrudan.
Unul dintre cei decişi să apeleze la această măsură extremă este Ilie Ipas, care are de recuperat aproape 2.500 de lei. De când fabrica a intrat în faliment, bărbatul nu a mai reușit să se angajeze. Acum el și soția lui trăiesc dintr-un singur salariu. "Suntem într-o situaţie disperată. Dacă nu voi primi banii, sunt decis să intru în greva foamei", spune acesta hotărât.
Necăjiți, oamenii recunosc că ar accepta banii și în rate, numai să fie siguri că îi primesc. "Să ne dea oricum, să avem bani să ne plătim cheltuielile, chiria, că ne este foarte greu să trăim în condiţiile astea", spune unul dintre cei păgubiţi.
Reprezentanții Casei de Insolvență Transilvania, care a fost administratorul judiciar al societăţii, spun că fac tot ce le stă în putință pentru ca oamenii să-și recupereze banii. "Există un conflict între legile de insolvență și regulile de insolvență pe de-o parte și legile care sunt caracteristice pentru domeniul acesta al muncii și al protecției sociale", au declarat aceştia.
Săptămâna viitoare, foștii angajați, împreună cu repre