Adulţii cu o stare de sănătate bună nu au nevoie de suplimente cu vitamina D, sugerează un studiu care a descoperit că aceste suplimente nu au niciun efect benefic asupra densităţii oaselor.
Deşi beneficiile asupra oaselor ale pastilelor cu vitamina D sunt puse la îndoială, experţii ne sfătuiesc să nu renunţăm la suplimente deoarece mai sunt şi alţi factori care trebuie luaţi în considerare, notează BBC.
Studiul, realizat de Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă a luat în considerare alte 23 de cercetări care au implicat peste 4.000 de adulţi sănătoşi. S-au luat în considerare efectele suplimentării cu vitamina D asupra densităţii minerale a oaselor, participanţii luând aceste pastile cu cel puţin doi ani înainte de începerea studiului.
Densitatea minerală a oaselor măsoară rezistenţa oaselor şi cantitatea de minerale din oasele corpului. Această densitate este un indicator al osteoporozei (boală caracterizată prin reducerea densităţii minerale osoase), care poate conduce la un risc crescut de fracturi.
Studiul a implicat oameni din mai multe ţări, inclusiv din Marea Britanie, SUA, Australia, Olanda, Finlanda şi Norvegia.
Suplimentul cu vitamina D este inutil, dar nu pentru toată lumea
Rezultatele studiului susţin că adulţii sănătoşi nu au nevoie să ia pastile cu vitamina D. „Suplimentele cu vitamina D pentru prevenirea osteoporozei nu sunt garantate. Totuşi, pentru cei în vârstă, aceste suplimente, combinate cu o dietă bogată în calciu, sunt o abordare eficientă pentru prevenirea fracturilor de şold“, declară Clifford J. Rosen de la Institutul de Cercetări Medicale din Maine, SUA.
Departamentul Sănătăţii din SUA recomandă un supliment de vitamina D de 0,01 miligrame zilnic, în special pentru femeile însărcinate sau care încă alăptează şi pentru oamenii de peste 65 de ani.