Timp de patru zile, 40 de profesorii de istorie şi ştiinţe socio-umane din şcolile din zona Sebeş participă la un seminar de formare în cadrul proiectului „Istorie locală – istorie orală – istoria Sebeşului”.
Proiectul are drept scop dezvoltarea competenţelor de formare a cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar sebeşean în vederea educării şi instruirii elevilor şi a comunităţii locale, precum şi promovarea tradiţiilor şi a valorilor istorice locale, dar şi generarea unor iniţiative antreprenoriale de valorificare a patrimoniului istoric şi cultural al municipiului Sebeş.
În perioada 10-13 octombrie se desfăşoară în cadrul proiectului şi workshop-ul „Istoria orală a comunităţii locale”, atelier ce îşi propune familiarizarea profesorilor cu tehnica interviului de istorie orală şi tehnologia digitală pentru înregistrarea mărturiilor de istorie orală.
În cadrul workshopului, pentru ziua de vineri este prevăzută o prezentarea a Sebeşului într-un mod inedit. Este vorba despre „Sebeşul în imagini de carte poştală”, realizată de Edy Schneider care vine în sprijinul ideii de cunoaştere a istoriei locale folosind materialul documentar din patrimoniul Muzeului municipal şi pus în valoare pentru promovarea oraşului.
„Sebeşul este deosebit de valoros prin istoria, cultura, tradiţiile şi valorile locale. Trebuie să devenim conştienţi de faptul că un asemenea spaţiu privilegia trebuie valorificat. Tocmai de aceea, prin implicarea cadrelor didactice ne dorim să implicăm elevii în descoperirea istoriei orale a comunităţii în care trăiesc”, a precizat Rodica Groza, preşedintele Asociaţiei GISAS Sebeş.
Poveştile şi mărturiile autentice despre oamenii şi istoria localităţii vor fi cuprinse în volumul „Sebeşul – istorie şi tradiţii locale”, precum şi în broşura „Sebeşul povestit”, prin care se vor promova tradiţia şi istoria oraşului, locuri, mon