Problema exploatării gazelor de şist prin metoda hidraulică a fost rezolvată în Franţa. Magistraţii constituţionali francezi au considerat că legea ce interzice exploatarea prin fracturare hidraulică este constituţională.
Curtea Constituţională a Franţei a fost sesizată de corporația texană în domeniul petrolier și gazifer Schuepbach, notează Agerpres. Ca urmare a adoptării de către Legislativul francez a legii privind exploatarea gazelor de șist, compania a rămas fără licențele care i-au fost eliberate anterior și a fost nevoită să-și sisteze explorările geologice în regiunile Aveyron și Ardeche.
Corporația și-a argumentat demersul la Consiliul Constituțional prin faptul că respectiva interdicție “constituie o interpretare prea severă a principiului de precauție”, conform căruia trebuie înlăturate cauzele oricărui pericol potențial. În cazul în care Consiliul Constituțional ar fi venit în întâmpinarea concernului texan, acesta intenționa să-i ceară statului francez compensații financiare ce depășesc 1 miliard de euro.
Acum, validarea legii de către Consiliul Constituțional deschide în Franța o cale total opusă. Ministrul francez al ecologiei, dezvoltării durabile și energiei, Philippe Martin, a declarat deja că Guvernul francez intenționează să înainteze pentru dezbateri în Parlament o nouă lege privind exploatarea gazelor de șist, lege care “nu va lăsa nici cele mai mici refugii pentru corporații”.
Anterior, președintele francez Francois Hollande a declarat în repetate rânduri că este categoric împotriva încercărilor de extracție a gazelor de șist prin metoda fracturării hidraulice. Dimpotrivă, ministrul pentru redresare productivă, Arnaud Montebourg, se pronunța mereu în favoarea extracției gazelor de șist.
Decizia de vineri este extrem de importantă și din punct de vedere politic, deoarece va contribui la consolidarea coaliției aflat