În loc să fie distribuite în cabinetele medicilor de familie, acolo unde ar trebui să fie şi activate, cardurile fac "gaură" la buget. Sursa: NICU DÎRDÎIAC
Cardul de sănătate va fi distribuit cetăţenilor exclusiv prin poştă, potrivit unui proiect lansat pentru a doua oară în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii. Varianta iniţială prevedea şi posibilitatea ca documentele să fie disribuite prin primării.
Soluţia este una de compromis, după ce medicii de familie au refuzat categoric să facă acest lucru, aşa cum prevede acum legea. Nota de plată va trece de 13 milioane de euro şi va fi plătită de CNAS, din banii pacienţilor.
Contre între şeful CNAS şi Eugen Nicolăescu
Oficialii din Sănătate au avut încă de la început poziţii divergente pe acest subiect. Dacă preşedintele CNAS se declara împotriva cheltuirii banilor asiguraţilor pe servicii de curierat, ministrul Sănătăţii s-a dovedit a fi un aliat de nădejde al medicilor de familie. "Nu pot fi de acord să cheltuim milioane de euro din banii bolnavilor de cancer, ai spitalelor şi chiar ai medicilor de familie, pentru a plăti servicii poştale, în condiţiile în care medicii trebuie oricum să activeze cardurile de sănătate", declara Cristian Buşoi la preluarea mandatului.
Deşi s-a conformat deciziei Ministerului Sănătăţii, preşedintele CNAS a atras atenţia, zilele trecute, asupra costurilor. "Am făcut o propunere de modificare a Legii 95 în urma refuzului categoric al medicilor. Cred că soluţia finală va fi aceea cu serviciile poştale, în momentul în care Legea 95 va fi modificată. Vorbim de o sumă apreciabilă, de câteva milioane de euro, ce va trebui susţinută din bugetul României".
Încă o "lovitură" din partea medicilor
După ce s-au văzut degrevaţi şi de sarcina distribuirii cardurilor, medicii de familie nu confirmă nici dacă vor activa documentele. Discuţiile legate de introduce