Temerile externe privind corupţia, mita şi lipsa transparenţei încetinesc dezvoltarea economică şi socială a României, a declarat, vineri, profesorul american Walter Russell Mead, în cadrul unei mese rotunde la Ambasada SUA, citat de Mediafax.
România ar trebui să ajungă la nivelul Poloniei, care "şi-a asigurat un rol central în discuţiile despre viitorul Europei", este de părere profesorul Mead.
Aflat în România pentru a doua oară, Walter Russell Mead a fost invitat al mesei rotunde "Locul României pe scena geopolitică mondială", organizată vineri de Ambasada SUA.
Aceasta consideră că, deşi este membră a UE, România nu a realizat toate cerinţele ce derivă din această apartenenţă, "parţial şi ca urmare a unor schimbări interne şi reforme care trebuie încheiate".
Întrebat la cel fel de reforme se referă, Walter Russell Mead a precizat, conform Mediafax, că România este percepută ca o ţară unde oamenii de afaceri trebuie să dea bani pentru a putea investi.
"Temerile privind corupţia, mita şi lipsa de transparenţă încetinesc dezvoltarea economică şi socială a României. Şi fac România un loc dificil pentru investiţiile străine (...) Înainte de a veni aici, i-am auzit pe mulţi spunând că există încă unele probleme în ceea ce priveşte transparenţa. Şi la investitorii străini, chiar şi cei din New York, auzi astfel de lucruri", a spus profesorul.
"Percepţia că trebuie să plăteşti mită pentru a face afaceri este una foarte periculoasă pentru România şi este foarte larg răspândită", a mai precizat acesta.
Totodată, Walter Russell Mead a subliniat şi importanţa unui sistem juridic transparent, care să lucreze eficient.
"Nu că alte ţări nu ar fi deloc corupte. Corupţia e o problemă constantă în toate societăţile, democratice sau nedemocratice", dar este nevoie de "instanţe care lucrează eficient, de un sistem legal transparent". @