Aproximativ 800 de salvatori din ţară şi din străinătate sunt prezenţi la cea de a V-a ediţie a Conferinţei Naţionale de Medicină de Urgenţă şi Salvări în Situaţii Speciale – Search and Rescue, la Băile Felix, în cadrul săptămânii aniversare a SMURD Bihor, care împlineşte, pe 12 octombrie, 20 de ani de la prima intervenţie de urgenţă.
“Anul acesta, punem accentul asupra unei necesităţi enorme pentru mediile de urgenţă din România, anume sistemele de comandă a intervenţiei, punând greutate nu pe dezvoltarea conceptului, ci pe ceea ce putem face în implementarea lor. Este a cincea oară când pornim la drum şi, la fel ca în anii precedenţi, ne dorim să reuşim anul acesta să punem în practică cât mai multe din lucrurile pe care le învăţăm aici’, a subliniat dr. Hadrian Borcea, medicul-şef al UPU-SMURD Bihor, organizator.
În cadrul evenimentului s-a organizat o replică expoziţională a fostei camere de urgenţă de acum 20 de ani, de la Spitalul judeţean, ale cărei dotări erau, chiar şi pe atunci, piese de muzeu. Un film despre activitatea salvatorilor, cu imagini din diferite perioade, va completa expoziţia.
Firma militară Eon Reality, din SUA, a inclus Oradea, singurul oraş din România, într-un circuit european, realizat prin opt ţări, de prezentare a mediului de realitate virtuală de imersie, un simulator de antrenament pentru situaţii deosebite.
De asemenea, alt eveniment deosebit va fi un curs de comunicare în situaţii de criză, ce se ţine la nivel european, oferit anul acesta în mod gratuit, de Jan Cameron, de la BBC.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana al judeţului Bihor şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea au organizat, de asemenea, activităţi zilnice, de apropiere faţă de populaţie, precum: concursuri de desene pentru copii sub genericul ‘Salvatorii de lângă noi’, crosul SMURD running day, cursuri de prim ajutor