Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost purtate ȋn dimineața de vineri, 11 octombrie, în procesiune pe străzile din jurul Catedralei Mitropolitane din Iași, la eveniment fiind prezenți 16.000 de pelerini.
Estimările jandarmilor aratǎ cǎ la Mitropolia Moldovei și Bucovinei și pe străzile adiacente s-a format un culoar unic de aproape doi kilometri format din 16.000 de pelerini. Majoritatea acestora au sosit la Iași încă de la primele ore ale dimineții, printre ei fiind și aproximativ 4.000 de credincioși din comuna ilfoveană Voluntari, care au venit cu 80 autocare. Alte câteva mii de credincioșii au înfruntat frigul de peste noapte și au asistat la slujba oficiată în curtea mitropolitană de un sobor de preoți condus de Calinic Botoșăneanu, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.
Preoții au purtat baldachinul cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva în procesiune pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, după care a urmat oficierea, în curtea Catedralei Mitropolitane, a slujbei de sfințire a apei și Taina Sfântului Maslu, dar și Sfânta Liturghie. Potrivit tradiției, vineri seara moaștele vor fi purtate în procesiunea ”Calea sfinților”, pe străzile din centrul Iașiului, după care vor fi reașezate în baldachinul special amenajat pe esplanada Catedralei Mitropolitane. Racla va rămâne aici până pe data de 15 octombrie, pentru ca astfel pelerinii sosiți la Iași de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva să se poată închina la moaștele acesteia. Anul acesta, pelerinii care vor veni la Iași se vor putea închina și la moaștele Sfântului Simeon Stâlpnicul din Muntele Minunat, care au fost aduse joi seara de la Mănăstirea Neamț, precum și la Icoana Maicii Domnului Prodromița, care a fost adusă din Paraclisul Catedralei Nemuririi Neamului din București.
Cuvioasa Parascheva s-a născut în localitatea Epivat, astăzi Capul Kaliacra, din Tracia, pe țărmul Mării Marma