Avocatul Poporului (AP) a cerut o anchetă în cazul evacuării romilor din Eforie Sud şi a constatat că primăria, deşi avea actele în regulă, a greşit din punct de al respectării drepturilor omului, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, adjunctul Avocatului Poporului, Ionel Oprea.
Adjunctul Avocatului Poporului pentru drepturile copilului, ale familiei, tinerilor, pensionarilor şi persoanelor cu handicap, Ionel Oprea, a precizat că, în urma ştirilor apărute în presă, potrivit cărora peste 100 de locuitori, din care 55 de copii, au rămas sub cerul liber după ce casele au fost distruse, Instituţia Avocatul Poporului s-a autosesizat şi a efectuat o anchetă cu privire la această situaţie.
În baza împuternicirii date de Avocatul Poporului, reprezentantul Biroului teritorial Constanţa a efectuat, miercuri, o anchetă, în urma căreia s-a stabilit că persoanele evacuate fuseseră somate anterior să elibereze locuinţele.
"A fost vorba despre 35 de adulţi şi 33 de copii de etnie romă. Dintre acestea, 14 familii sunt cu copii, patru familii fără copii şi două persoane singure. În prezent, mai sunt case nedemolate şi mai locuiesc acolo patru familii, respectiv opt adulţi şi 11 copii", a declarat Ionel Oprea, citând din raportul încheiat de reprezentantul teritorial.
Adjunctul Avocatului Poporului a mai precizat că ulterior demolării, urmare a presiunii mediatice, reprezentanţii primăriei au luat măsuri pentru adăpostirea familiilor evacuate într-o şcoală şi un internat vechi.
"S-a constatat că au un minim necesar supravieţuirii. Zilele trecute li s-a asigurat apă curentă şi energie electrică", a mai spus sursa citată.
Reprezentanţii primăriei au mai declarat reprezentantului teritorial că au un plan de investiţie şi finanţarea asigurată pentru construirea de locuinţe sociale în zona evacuată.
"În urma anchetei, deşi primăria, din punct de