Ceea ce se dorea a fi o întâlnire relaxată înstre studenţii orădeni şi fostul Ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, s-a transformat la final într-o dezbatere aprinsă cu acuzaţii acide la adresa Universităţii din Oradea şi a Consiliului Naţional de Etică. Cauza? Cele două lucrări suspectate de plagiat, a actualului premier, Victor Ponta şi a universitarului orădean, fost ministru al Educaţiei, Ioan Mang.
Fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu a participat joi, 10 octombrie, la Universitatea din Oradea, la o întâlnire care s-a vrut a fi departe de ochii presei, cu studenţii şi cu cadrele didactice ale instituţiei. La eveniment au luat parte aproximativ 40 de persoane, printre care preşedintele Senatului – Sorin Curilă şi profesorii Sorin Borza şi Mihai Maci.
Rectorul Constantin Bungău a făcut doar o scurtă introducere în problemele pe care avea să le detalieze fostul ministru şi apoi s-a retras de la conferinţă. Prezentat ca omul care a avut curajul să ia măsuri nepopulare şi să introducă mecanisme prin care să fie stopată frauda în sistemul de educaţie (camerele de supraveghere de la examenele naţionale), Daniel Funeriu a prezentat schematic modul în care vede el cea mai mare problemă a României, griparea sistemului democratic.
a spus Funeriu care a dat şi un exemplu de aspect care, în accepţiunea lui, sporeşte deficitul de încredere: „nu-i tot una să ai un doctorat plagiat sau să-l ai cu un laureat Nobel”.
Partea a doua a întâlnirii a fost mai interesantă, profesorii şi studenţii intrând în dialog cu actualul consilier prezidenţial.
Discuţiile au devenit mai aprinse atunci când profesorul Mihai Maci i-a replicat fostului ministru că îndemnurile lui la implicare adresate studenţilor sună mai degrabă ca o pasare a responsabilităţii decât ca îndemn la a schimba lucrurile.
s-a întrebat retoric Funeriu.
Dacă în ceea ce prive