BNM a constatat că, fără permisiunea sa, un grup de persoane juridice au procurat împreună circa 17,2% din capitalul social al băncii, în baza unei înţelegeri prealabile.
Patru acţionari ai Moldova Agroindbank(MAIB), care deţin un pachet de acţiuni de 7,9% vor avea blocate drepturile de vot în Adunarea Generală din 22 octombrie curent, potrivit serviciului de presă al Băncii Naţionale a Moldovei(BNM). MAIB convoacă Adunarea Generală a acţionarilor pentru alegerea unei noi componenţe a Consiliului băncii. Curtea de Apel a casat încheierea judecătoriei Buiucani din 12 iunie 2013, prin care a i s-a interzis BNM să i-a vreo decizie în privinţa noilor acţionari, pe care BNM i-a identificat că au acţionat în mod concertat. Acţionarii vor avea la dispoziţie 60 de zile pentru a solicita de la BNM permisiunea de a deţine o cotă semnificativă. Dacă ei o vor solicita-, dar nu vor primi permisiunea, atunci acei acţionari vor fi obligaţi să îşi vândă acţiunile.
Transparenţa rămâne o problemă delicată
Pe 27 iunie 2013 BNM a constatat că un grup de persoane juridice au procurat împreună circa 17,2% din capitalul social al băncii, în baza unei înţelegeri prealabile, fără permisiunea BNM, aşa cum cere Legea instituţiilor financiare.
“Scopul nostru principal este de a evita situaţiile ca persoane care încearcă să îşi ascundă identitatea să deţină control semnificativ în băncile din Republica Moldova. Atunci când cineva îşi ascunde identitatea există riscul ca acea persoană să aibă altă filozofie de a gestiona afaceri şi având o cotă semnificativă în bancă ar putea să aibă influenţă negativă fie asupra conducerii executive, fie asupra consiliului de administraţie", a declarat anterior guvernatorul BNM , Dorin Drăguţanu, într-un interviu pentru EVZ, explicând că băncile trebuie să îşi gestioneze prudent riscurile la care se expun fiindcă lucrează cu banii atraşi de