- Ca să traversaţi sănătoşi sezonul rece, specialiştii în fitoterapie, medicină clasică şi orientală vă oferă cele mai bune sfaturi, desprinse din practica lor -
În fiecare an, se abate asupra noastră valul de viroze. Pe unii îi loveşte fără greş, pe alţii aproape niciodată. Gene bune sau pură întâmplare? Nici una, nici alta. Faptul că rămânem sau nu sănătoşi depinde de cât de bine este pregătit sistemul imunitar să respingă atacurile în serie ale viruşilor. Fireşte, el se confruntă cu germenii patogeni în tot cursul anului. Ei plutesc în aer, ni se aşează pe piele după ce am dat mâna cu cineva, ori sunt ingeraţi odată cu alimentele. Nici nu-i băgăm în seamă, câtă vreme apărarea naturală a organismului nostru funcţionează fără probleme.
Toamna şi iarna, riscul unei contaminări şi îmbolnăviri creşte, deoarece stăm în spaţii închise şi încălzite, de regulă, împreună cu multe alte persoane. Atunci viruşii şi bacteriile se fixează în mucoasa nazală şi faringiană, provocând inflamaţii locale. Simptomele tipice de viroză, cum sunt guturaiul, tusea şi durerile în gât, le puteţi trata singuri, însă pentru o gripă ar fi indicat să vă prezentaţi la medic (vezi tabelul de mai jos).
O autoapărare puternică trebuie să poată trimite în sânge suficiente celule imunitare în momentul când e nevoie de ele. Aceasta este posibil doar cu condiţia să avem o floră intestinală sănătoasă, căci 70% din sistemul nostru imunitar se află în intestin: principalele trupe auxiliare, compuse din bacterii speciale. Când acest microunivers se dezorganizează, apărarea noastră devine fragilă.
Nu întotdeauna depinde numai de noi în ce formă fizică ne găsim. Stresul sau necazurile, de pildă, ne fac mai vulnerabili la viroze (şi gripe). De aceea, specialiştii vă oferă sugestii nu doar pentru prevenirea bolii, ci şi pentru tratarea ei.
MEDICINA ANTR