Asociaţia Salvaţi Bucureştiul reclamă demolarea a două imobile cu valoare de monument din zona Pieţei Amzei, din centrul Capitalei, Primăria Municipiului Bucureşti arătând că există autorizaţie de desfiinţare care are la bază toate avizele şi care a fost emisă pe baza unei sentinţe judecătoreşti.
Potrivit unui comunicat al Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, sâmbătă urmează să fie demolate două din imobilele situate în strada Christian Tell nr. 16 şi 18. Reprezentanţii ONG-ului susţin că imobilele au valoare de monument istoric, "fapt atestat de studiul istoric întocmit de Ordinul Arhitecţilor din România". În plus, conform asociaţiei, clădirile fac parte dintr-un "ţesut rezidenţial tradiţional tipic - unicat la nivel internaţional, aşa cum reiese din regulamentul de urbanism al zonei protejate Amzei în care se găsesc".
Reprezentanţii asociaţiei susţin că situaţia ar fi putut fi evitată dacă Ministerul Culturii ar fi clasat imobilele ca monumente istorice, în baza studiului întocmit de Ordinul Arhitecţilor din România.
În acest caz, Arhitectul Şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că "referitor la imobilul din strada Christian Tell nr. 16, 16 A, 18, există autorizaţie de desfiinţare parţială la corpul principal şi desfiinţare totală pentru anexe, autorizaţie care are la bază toate avizele, inclusiv de la Ministerul Culturii şi care a fost emisă pe baza unei sentinţe judecătoreşti".
Gheorghe Pătraşcu a explicat că pentru obţinerea autorizaţiei proprietarii au prezentat sentinţa judecătorească definitivă şi irevocabilă, care obligă autoritatea publică să emită actul administrativ.
Potrivit Planului Urbanistic Zonal, proprietatea face parte din parcelarea Piaţa Amzei - zona protejată 28.
Reprezentanţii "Salvaţi Bucureştiul" precizează că în cazul în care imobilele vor fi demolate, asociaţia va depun