Prestigiosul Premiu Nobel pentru Pace a fost atribuit în urmă cu câteva minute. L-a câştigat Organizaţia pentru Interzicerea armelor chimice pentru “eforturile sale de a elimina armele chimice”.Printre favoriţi s-a numărat activista pakistaneză Malala Yousafzai, ale cărei şanse au fost totuşi diminuate de vârsta sa - 16 ani.
Premiul Nobel pentru Pace revine Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), susţinută de ONU. Premiul a fost acordat Organizaţiei “pentru eforturile sale importante pentru eliminarea acestui tip de arme”.
Şi, aşa cum arată Comitetul în mesajul de motivaţie, recentele evenimente din Siria, în care au fost folosite arme chimice, au subliniat nevoia de a dubla eforturile de a distruge aceste arme. Există câteva state care nu fac parte din Organizaţie. Iar “anumite state precum Statele Unite şi Rusia nu au respectat termenul limită dat de comunitatea internaţională pentru a-şi distruge armele chimice, termen care era aprilie 2012”, mai atrage atenţia comitetul Nobel. Prin atribuirea acestui premiu Nobel pentru Pace Organizaţiei pentru interzicerea armelor chimice, “Comitetul Nobel îşi doreşte să contribuie la eliminarea armelor chimice”.
Necunoscută marelui public, Organizaţia , cu sediul la Haga, a fost fondată în 1997 pentru a pune în aplicare Convenţia privind interzicerea armelor chimice, semnate pe 13 ianuarie 1993.
Organizaţia a ajuns în centrul atenţiei luna trecută după ce a fost însărcinată printr-o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU să supervizeze distrugerea până pe 30 iunie 2014 a importantului arsenal chimic deţinut de regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Siria de pildă nu a semnat încă respectiva convenţie la care România este însă parte.
Şi anul trecut, Nobelul pentru Pace a fost câştigat tot de o organizaţie. Mai exact, de Uniunea Europeană, pentru “cele şase decen