Premierul ungar Viktor Orban este un foarte bun analist geopolitic, un personaj politic mult mai complex și mai riguros decât ar părea la prima vedere, se constată într-o analiză realizată de agenția Stratfor, în urma discursului susținut miercuri de șeful guvernului de la Budapesta la Institutul Regal pentru Afaceri Internaționale (Chatham House) din Londra.
Cele șase teze argumentate de Orban în respectivul discurs furnizează o explicație foarte clară a logicii geopolitice consistente după care se ghidează în politicile controversate promovate de partidul său Fidesz. Patru dintre aceste teze au fost consacrate explicării falimentului modelului european post-național și a incapacității acestuia de a aduce stabilitatea politică și economică pe care a promis-o. Nu întâmplător, Orban a ales să transmită acest mesaj în Marea Britanie, țară cunoscută pentru tendințele eurosceptice și unde retorica antieuropeană a câștigat teren în ultimele luni.
În discursul său, Orban nu a făcut nicio referire la Rusia, țară care a achiziționat active strategice în centrul Europei pentru a încerca să recâștige din influența pierdută în această zonă, reamintește Stratfor, care consideră că Budapesta nu poate evita o 'confruntare negociată' cu Moscova și că toate măsurile luate de Orban pentru a concentra puterea în mâinile sale sunt menite să sporească forța sa de negociere într-o inevitabilă deschidere către Est. De asemenea, protestele europene față de politicile antiliberale adoptate de guvernul maghiar îl preocupă mult mai puțin pe Orban decât susținerea suveranității țarii sale, în actualul context geopolitic de la Marea Baltică până la Marea Neagră, caracterizat, potrivit analizei Stratfor, de dezintegrarea Europei, reafirmarea Rusiei și atitudinea ambivalentă a Statelor Unite.
Experimentul ungar este primul de acest fel în Europa — Orban afirmând în acest d