Crescătorii de bovine mai au la dispoziţie două luni şi jumătate până în ziua în care nu vor mai putea comercializa decât lapte conform, după normele stabilite de Uniunea Europeană. Pentru ca numărul de germeni şi de celule somatice să se încadreze în standardele care vor fi impuse de la 1 ianuarie 2014, laptele trebuie muls în condiţii de igienă ridicată, dar mai ales depozitat imediat la rece, mai exact în tancuri de răcire. Dacă fermele medii şi mari lucrează deja de ani de zile cu aparate de muls şi tancuri de răcire, micii crescători, încă majoritari, nu se pot gândi la astfel de investiţii, care de altfel nici nu s-ar prea justifica financiar pentru câteva vaci cu lapte.
Preşedintele celei mai mari asociaţii a crescătorilor de bovine din zona de munte a judeţului spune însă că, în urma analizelor practice făcute, laptele conform poate fi obţinut şi fără tancuri de răcire, printr-o metodă rudimentară. Laptele poate fi menţinut la o temperatură optimă cu apă îngheţată.
Paşii esenţiali pentru obţinerea laptelui conform
Inginerul Cornel Costeliuc, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine „Noua Fermă”, cu 2.000 de membri în Bazinul Dornelor şi zona Câmpulung Moldovenesc, a declarat că momentul 1 ianuarie 2014 nu trebuie privit cu teamă. El a arătat ca principalul colector de lapte din zonă, Dorna Lactate, a eliminat deja de ceva vreme crescătorii care aduceau un lapte neconform.
„Le-am explicat de ani de zile colegilor mei ce înseamnă lapte conform, iar majoritatea au înţeles ce au de făcut. Pentru cine are două-trei vaci în gospodărie, sau chiar mai multe, investiţia într-un tanc de răcire nu este rentabilă, însă există şi o alternativă. O sticlă curată cu apă, ţinută la congelator, şi apoi introdusă în găleata de lapte menţine o temperatură suficient de scăzută până când laptele este predat la colector”, a declarat Cornel Co