Ministrul de externe al României, Titus Corlățean, a refuzat să speculeze cu privire la numărul de români care vor veni în Marea Britanie după data de 1 ianuarie 2014, când încetează toate restricțiile pe piața muncii. Șeful diplomației române s-a aflat la Londra unde a avut o întrevedere cu omologul său britanic, William Hague.
Titus Corlățean a folosit un limbaj diplomatic, dar a evitat să facă orice speculație cu privire la ce se va întâmplă peste mai puțin de trei luni. El a repetat linia oficială a autorităților române care au afirmat în repetate rânduri că nu trebuie să ne așteptăm la un exod, cine a vrut să vină în Marea Britanie a venit deja până acum.
Apropierea alegerilor europene de anul viitor a făcut din tema migranților români și bulgari un subiect permanent de campanie pentru Partidul Independenței Regatului Unit (UKIP), al cărui discurs cu tendințe xenofobe îl plasează în fruntea sondajelor pentru acest scrutin.
Discurs xenofob
Titus Corlățean spune că autoritățile române încearcă să contracareze acest tip de discurs: “Încercăm să lucrăm cu acei politicieni raționali din Marea Britanie pentru a tempera excesul acesta de retorică xenofobă și populistă și le-am spus-o și britanicilor, rasistă. România spune clar că astfel de lucruri sunt inacceptabile. E nevoie de o poziție europeană de respingere a acestui tip de retorică.”, a declarat ministrul de externe la o întâlnire cu jurnaliștii de limbă română din Marea Britanie. “Nu este numai în Marea Britanie, o regăsim și în Franța și în Olanda la partidul lui Geert Wilders, iar România a fost întotdeauna foarte fermă în respingerea unui astfel de discurs”.
În urma întâlnirii de joi cu William Hague chestiunea deschiderii pieței muncii a fost menționată într-un comunicat comun, undeva în partea sa finală: “Am recunoscut, de comun acord, principiul liberei circulaţii în UE